logo

F1RST BV

Neem contact met ons op
Wilt u meer te weten komen over onze producten of wilt u advies op maat? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs.

Tel. +31 (0)88-0110297 / Whatsapp +31 (0)88-0110295

info@f1rst.nl

 

Alles wat je moet weten over een eigen laadpaal thuis

Alles wat je moet weten over een eigen laadpaal thuis

Als je de overstap wilt maken naar een elektrische auto, is de volgende vraag: hoe je ga de elektrische auto opladen? Er zijn een aantal mogelijkheden. Een elektrische auto kun je opladen bij openbare oplaadpunten, snellaadstations of je kunt een eigen laadpaal voor thuis aanschaffen. Bij de aanschaf van een eigen laadpaal zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat zijn de voordelen, kosten en verdien je deze uiteindelijk terug?

 

Kosten besparen met een elektrische auto
Allereerst is het interessant om de vergelijking te maken tussen de brandstofkosten versus laadkosten. Stel je rijdt 30.000 kilometer per jaar.

 

 Benzineauto Elektrische auto
Gemiddelde verbruik5 liter/100 km16 kWh/100
Gemiddelde prijs€1,50 per liter€0,35 per kWh (laadtarief openbaar oplaadpunten)
Totale kosten€2.250€1.536

 

Voor een benzineauto betaal je jaarlijks aan brandstofkosten zo’n 2.250 euro. Voor een elektrische auto betaal je aan laadkosten zo’n 1.536 euro. Op jaarbasis bespaar je met een elektrische auto gemiddeld zo’n 714 euro.

 

Energie besparen met een elektrische auto
Zoals eerder benoemd, zijn er drie mogelijkheden om de elektrische auto op te laden. Het laadtarief via een openbaar oplaadpunt is gemiddeld 0,35 eurocent per kWh. Een snellaadstation zoals Fastned hanteert een laadtarief van 0,59 eurocent per kWh.

 

Voordelen van een eigen laadpaal
Als je niet afhankelijk wilt zijn van een openbaar oplaadpunt of een snellaadstation, is het ook mogelijk om een eigen laadpaal thuis aan te schaffen. Zo kun je op ieder gewenst tijdstip de elektrische auto opladen. Daarnaast is een laadpaal thuis op de lange termijn de meest voordelige en handige optie om op te laden. Als je een laadpaal thuis installeert betaal je het stroomtarief van de energieleverancier.

 

Welke laadpaal geschikt voor de elektrische auto
Als je graag een laadpaal aan huis wilt, met welke kosten moet je dan rekening houden? De kosten van een laadpaal zijn sterk afhankelijk van de energieleverancier en het type laadpaal. Je hebt de keuze uit een laadpaal of een laadstation aan de muur. Bovendien kun je kiezen uit een reguliere laadpaal of een ‘slimme’ lader. Het voordeel van een slimme lader is dat je inzicht krijgt in het energieverbruik. Met name voor de zakelijke rijder is een slimme lader interessant als de werkgever de laadkosten voor zijn of haar rekening neemt.

Bij de keuze voor een laadpaal is het belangrijk om te kijken naar de laadaansluiting van de woning en de accucapaciteit van de elektrische auto. Het laadvermogen van een laadpaal varieert tussen de 3.7 kW tot 22 kW. Hoe meer laadvermogen, hoe sneller de elektrische auto weer volledig is opgeladen. Met een 3-fase aansluiting van een elektrische auto kun je bijvoorbeeld 22 kW laden. Bij een een 1-fase aansluiting is dat maximaal 7,4 kW. Voor de keuze van de laadpaal is dit zeker belangrijk om rekening mee te houden.

 

Aanschaf laadpaal
Heb je de keuze voor een laadpaal thuis gemaakt, dan moet je rekening houden met de aanschafkosten. De aanschafkosten variëren tussen de 800 euro en maximaal 1.900 euro. De prijs is ook deels afhankelijk van het laadvermogen van de laadpaal en of je kiest voor een ‘gewone’ of slimme lader.

Naast de kosten voor een laadpaal, moet je tevens rekening houden met installatiekosten. Deze kosten zijn gebaseerd op de locatie van de laadpaal en meterkast. De installatiekosten variëren tussen de 441 euro tot 937 euro.

 

Maandelijkse kosten laadpaal
Speciaal voor de elektrische rijders bieden sommige leasemaatschappijen ook een laadpaal voor thuis aan. Hiervoor rekenen zij een maandelijks bedrag en hoef je je geen zorgen te maken over de installatiekosten. De kosten zijn opgebouwd uit installatiekosten, laadpaal, laadpas, service & onderhoud van de laadpaal en tot slot de administratieve afhandeling van laadtransacties. De kosten voor een laadpakket variëren tussen de 50 euro en 70 euro per maand.

 

Een eigen laadpaal goedkoper?
In de meeste situaties is een eigen laadpaal thuis de meest voordelige en handigste optie. Je kunt op ieder gewenst moment je elektrische auto thuis opladen en hoeft geen rekening te houden met de beschikbare oplaadpunten. Houd er wel rekening mee dat een laadpaal aan huis niet in iedere situatie mogelijk is. Voor een laadpaal aan huis moet je namelijk of een eigen parkeerplaats of garage hebben.

De daadwerkelijke kosten voor een laadpaal zijn per situatie verschillend en afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. De terugverdientijd van een laadpaal hangt af van een aantal factoren: de aanschafprijs, energietarieven, laadtijd, de kilometrage en het verbruik van de accu.

Als je de kosten van een laadpaal vergelijkt met een benzineauto zoals in bovenstaand voorbeeld, dan ben je goedkoper uit. Binnen één jaar heb je de kosten van een laadpaal van 750 euro er weer uit. De kosten van een laadpaal van 1.500 euro heb je er binnen twee jaar weer uit.

 

 

 

 

Bron: https://www.leaseblog.nl/algemeen/alles-wat-je-moet-weten-over-een-eigen-laadpaal-thuis/

admin
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website